Нашата Слънчева система - Our Solar system Слънце - The Sun Меркурий - Mercury Венера - Venus Земя - Earth Луна - Moon Марс - Mars Метеоритен пояс - Meteors Юпитер - Jupiter Сатурн - Saturn Уран - Uranus Нептун - Neptune Плутон - Pluto Комети - Comets

Планети джуджета


Мисии на НАСА
Земя

Начало » Земя

    орбита:  149 600 000 km (1.00 AU) от Слънцето
    диаметър: 12 756 km
    маса:   5.98e24 kg
Земя

Земята е малка планета в необятния космос. Тя е една от деветте планети в слънчевата система. Слънцето е звезда, една от милиардите звезди, които се намират в галактиката Млечен път.

Земята е част от вселената, дом на човешките същества и на всички останали форми на живот, които са ни известни. Животни, растения и други живи организми се намират почти навсякъде по Земята. Те могат да съществуват тук, защото планетата ни е на подходящото разстояние от слънцето. Повечето живи организми се нуждаят от слънчевата светлина и топлина, за да съществуват. Ако Земята беше прекалено близо до слънцето, би било твърде горещо за живот. Ако Земята е прекалено далеч, ще е твърде студено за какъвто и да е живот. Живите организми се нуждаят и от вода, а на Земята има достатъчно. Водата покрива по-голямата част от планетата.

По големина Земята се нарежда на пето място измежду деветте планети. Диаметърът й е около 13 000 км. Като най-голяма планета, Юпитер има диаметър около 11 пъти по-голям от този на Земята. Плутон е най-малката планета и има диаметър с около 1/5 по-малък от този на Земята. Планетата ни е на около 150 милиона км от Слънцето. Отнема й една година, за да направи пълна обиколка около Слънцето.

Как се движи Земята
Поглед от Луната към Земята

23 часа 56 минути и 4.09 секунди е времето, за което Земята се завърта около оста си. Този период се нарича астрономическо денонощие. На Земята и отнема 365 дни 6 часа 9 минути и 9.54 секунди, за да обиколи слънцето. Този период от време се нарича астрономическа година. На всеки 4 години се добавя един ден към календара. Тази година се нарича високосна и има 366 дни. Този ден се добавя към Февруари и по-точно като 29 Февруари.

Земята се движи по орбитата си със скорост от 107 000 км/ч (30 км/с). Оста на планета е наклонена на около 23° 1/2 съпоставена с орбиталната плоскост. Този наклон и движението на Земята около слънцето е причината за смяната на сезоните. Орбитата на планетата не е идеално кръгла. Земята е най-близо до слънцето през януари, а най-далече през юли. През януари разстоянието е 147,1 млн. км, а през юли е 152,1 млн. км.

Земята и слънчевата система са част от огромен диск от звезди наречен Млечен път. Така както Луната обикаля около Земята и планетите около слънцето, така слънцето и другите звезди обикалят около центъра на галактиката Млечен път. Слънчевата система прави една пълна обиколка около центъра на галактиката за приблизително 220 милиона години.

Размер и форма на Земята

Повечето хора си представят Земята като кълбо със северен и южен полюс. Земята, другите планети, големите луни и звездите - всъщност, повечето обекти в космоса, които имат диаметър над 320 км - са кълбовидни заради гравитацията им. Малките луни, като тези на Марс имат толкова малка гравитация, че немогат да станат кълбовидни. Земята не е идеално кръгла, а леко изпъкнала на екватора поради въртенето си. Диаметърът от северния полюс до южния е 12 713.54 км, а на екватора е 12 756.32 км. Тази разлика от 42.78 км, е само 1/298 от диаметъра й. На планетата има много планини и долини, но погледната от космоса изглежда гладка.

Земята и нейната Луна
Поглед от Земята към Луната

Земята и Плутон имат един спътник, доката Меркурий и Венера нямат. Всички останали планети в нашата слънчева система имат два или повече естествени спътника. Нашата Луна е с диаметър 3 474 км, около 1/4 от този на Земята.

Атмосфера

В атмосферата азотът е 78%, а кислородът 21%. Останалият 1% съдържа аргон и малки количества от други газове. Има също и водни пари, въглероден диоксид, водни капчици, прахови частици и малки количества от много други елементи. Най-ниският слой от атмосферата е наречен тропосфера. Над тропосферата, на около 48 км над земната повърхност е стратосферата. Стратосферата е слой където ултравиолетовата светлина се сблъсква с кислородните молекули и се създава газ наречен озон. Озонът пречи на вредните ултравиолетови лъчи да достигнат повърхноста на Земята. Те са виновни за слънчевите изгаряния и могат да причинят рак на кожата при хората. Водните пари, въглеродния диоксид, метанът и други газове в атмосферата улавят топлината от слънцето затопляйки планетата ни. Тези газове създават така наречения парников ефект. Без парниковият ефект на атмосферата, може би Земята ще е твърде студена, за да съществува живот. Океаните покриват по-голямата част от повърхноста на планетата.

Хидросфера

Земята е единствената планета в слънчевата система с изобилие на течаща вода по повърхноста й. Водата е жизненоважна за съществуването на живот на Земята. Водата има способноста да задържа топлината. Океаните съхраняват по-голяма част от топлината получена от слънцето. Около 71% от повърхноста на Земята е покрита с вода, като повечето от нея е в океаните. Океанската вода е прекалено солена за пиене. Само около 3% от всичката вода е сладка и става за пиене.

Биосфера

Земята е единствената планета във вселената на която знаем, че има живот. Животът се разпростира от дъното на най-дълбоките океани до няколко километра в атмосферата. Има няколко милиона познати видове живот, а учените предполагат че има още много неоткрити. Животът около нас създава атмосферата. Растенията поемат вода и въглероден диоксид. Те използват въглерода от въглеродния диоксид и водорода от водата, а отделят килсород като отпаден продукт. Растенията създават химикали, които ускоряват разрушаването на скалите. Зелените площи и горите забавят ерозията на почвата.

Ядро
Земното ядро

В центъра на Земята се намира ядрото на планетата. То е съставено предимноо от желязо и други малки количества по-леки елементи. Ядрото има диаметър около 7 100 км и е с размерите на Марс. Най-външния слой на ядрото (2 250 км в диаметър) е течно. Геолозите предполагат, че най-вътрешната част на ядрото (2600 км в диаметър) съдържа същите елементи като външната му част, но е твърдо. Вътрешното ядро е с размери около 4/5 от тези на Луната.
Напредвайки към центъра температурата се покачва с 1° С на километър. Геолозите считат, че външното ядро е с температура около 3700-4300° C. Вътрешното ядро може да е с температура 7000° C - по-горещо и от повърхността на слънцето.

Ледени епохи

В миналото си Земята е претърпявала много климатични промени. Преди 800 - 600 милиона години, на Земята е имало няколко климатични промени наречени ледников период. Някои учени предполагат, че Земята е била или е замръзвала напълно няколко пъти. През повечето време на Земята не е имало ледникови периоди. Глетчерите в Антарктика са започнали да се формират преди около 35 милиона години, но климатът тогава е бил достатъчно топъл, за да се развиват дърветата. Най-скорошното напредване на леда е започнало преди около 70 000 години и е продължило допреди 18 000 години. Някои учени предполагат, че на Земята се заражда нов ледников период.

Ранно развитие на Земята

Учените имат теория, че Земята е била без вода в началото си заобиколена от облаци газ. Радиоактивните материали в скалите и нарастващото налягане във вътрешноста на Земята, генерират достатъчно коичество топлина, за да разтопят вътрешноста на планетата. Тежките вещества като желязото са потънали, а по-леките са се издигнали образувайки най-ранната повърхност. Едни химически вещества са образували водата, а други са се издигнали в атмосферата.

* * * * * *

10 неща които трябва да знаете за Земята.

1. РАЗМЕРИ
Ако си представим, че Слънцето е високо колкото врата, Земята ще бъде с размерите на монета.

2. ТРЕТАТА СКАЛА
Земята е третата планета от Слънцето и се намира на около 150 млн. км от него.

3. ДОКАТО СВЕТА СЕ ВЪРТИ
Един ден на Земята е с продължителност от 24 часа. Земята прави една обиколка около Слънцето за около 365 дни.

4. НИЕ СМЕ НА НЕЯ
Земята е скалиста планета имаща разнообразна повърхност осеяна с планини, каньони, равнини и т.н. По-голямата част от планетата е покрита с вода.

5. СЪСТАВ НА АТМОСФЕРАТА
Земната атмосфера е съставена от 78% азот, 21% кислород и 1% от други съставки - идеалното място на което можем да дишаме и живеем.

6. НАШИЯТ КОСМИЧЕСКИ СЪСЕД
Земята има една луна.

7. НЯМА ПРЪСТЕНИ
Около Земята няма пръстени.

8. ИЗКУСТВЕНИ СПЪТНИЦИ
Около Земята обикалят много изкуствени спътници, които наблюдават атмосферата, океаните, ледниците и повърхността.

9. ДОМ, СЛАДЪК ДОМ
Земята е идеалното място за живота такъв какъвто го познаваме.

10. ПРЕДПАЗВАЩ ЩИТ
Нашата атмосфера ни защитава от падащите метеорити, като повечето от тях изгарят в атмосферата и така те не могат да стигнат до повърхността.


Спътникът на Земята
	1. Луна

				   Разстояние   Радиус  Маса
			Планета    от Слънцето    km   (kg)  Откривател  Дата
			--------- ---------------- ------ ------- ----------  ----
			Меркурий   57 910 000 km  2439 3.30e23
			Венера    108 200 000 km  6052 4.87e24
			Земя     149 600 000 km  6378 5.98e24
			Марс     227 940 000 km  3397 6.42e23
			Юпитер    778 330 000 km  71492 1.90e27
			Сатурн   1 426 940 000 km  60268 5.69e26
			Уран    2 870 990 000 km  25559 8.69e25  Хершел   1781
			Нептун   4 497 070 000 km  24764 1.02e26  Гейл    1846
			

http://www.nasa.gov