Нашата Слънчева система - Our Solar system Слънце - The Sun Меркурий - Mercury Венера - Venus Земя - Earth Луна - Moon Марс - Mars Метеоритен пояс - Meteors Юпитер - Jupiter Сатурн - Saturn Уран - Uranus Нептун - Neptune Плутон - Pluto Комети - Comets

Планети джуджета


Мисии на НАСА
Меркурий

Начало » Меркурий

    орбита:  57 910 000 km (0.38 AU) от Слънцето
    диаметър: 4 880 km
    маса:   3.30e23 kg
Меркурий

Меркурий е планетата най-близко до слънцето. Тя е с диаметър 4879 км, около 2/5 от Земния. Меркурий обикаля слънцето на разстояние от около 58 милиона километра, а Земната орбита е на около 150 милиона километра. Поради размерът и близостта си с яркото слънце, планетата е трудно забележима от Земята без телескоп.

Орбита

Меркурий обикаля около слънцето по елипсовидна орбита. Планетата е на около 46 000 000 милиона километра от слънцето при най-близката си точка, и на около 69 820 000 милиона километра от слънцето при най-далечната си точка. Когато Меркурий е най-близко до Земята, разстоянието е около 77 300 000 милиона километра.

Меркурий се движи с около 48 километра в секунда и прави една пълна обиколка около слънцето на всеки 88 земни дни. Земята прави една пълна обиколка около слънцето за 365 дни.

Завъртане

Движейки се около Слънцето, Меркурий се върти около оста си (въображаема линия, която минава през центъра й). Планетата се завърта около оста си веднъж на всеки 59 земни дни - върти се по-бавно, от която и да е друга планета с изключение на Венера. В резултат на бавното въртене около оста си и бързото движение около слънцето, едно денонощие на Меркурий (това е времето между един изгрев и друг) продължава 176 земни дни.

До средата на 60-те години, астрономите са смятали, че Меркурий се завърта веднъж на 88 земни дни, същото време за което планетата обикаля около слънцето. Ако Меркурий правеше така, едната страна на планетата би трябвало да гледа към слънцето постоянно, а другата страна би била винаги тъмна. Но в крайна сметка през 1965 г. е установено, че планетата се завърта веднъж на 59 дни.

Фази
Преминаване на Меркурий пред слънцето

Докато Меркурий и Земята обикалят около Слънцето, Меркурий може да бъде видян от другата страна на слънцето на всеки 116 дни. В този момент, почти цялата му огрята от слънцето повърхност е видима от Земята. Тя изглежда като ярко, кръгло петно почти без видими белези. Докато Меркурий обикаля около Слънцето и приближава към Земята, все по-малко от нейната осветена от слънцето повърхност може да бъде видяна. След около 26 дни, само половината й повърхност се вижда. След още 22 дни само малка част от огрятата повърхност е видима.

Когато Меркурий е от същата страна на слънцето като Земята, нейната тъмна страна е насочена към Земята. При това положение планетата не е видима, защото Меркурий и Земята обикалят слънцето под различни ъгли. Меркурий не винаги минава точно между Земята и слънцето. Но когато това се случи (на всеки 3 до 13 години), планетата преминава и може да се види като черно петно на фона на слънцето.

Повърхност и атмосфера
Caloris Basin

Повърхността на Меркурий много прилича на лунната. Тя отразява приблизително 6% от светлината, която получава, почти колкото отразява лунната повърхност. Подобно на луната, Меркурий е покрит от тънък пласт минерали, наречени силикати под формата на дребни частици. Също така има обширни равнини, стръмни скали и многобройни дълбоки кратери подобни на тези на луната. Кратерите са се образували, когато метеорити или малки комети са паднали на планетата. Меркурий няма достатъчно атмосфера, за да забави метеоритите и да ги изгори чрез триене. "Caloris Basin" е най-големият кратер и е с диаметър около 1 300 километра.

Вътрешните пластове на Меркурий приличат на тези на Земята. И двете планети имат скален пласт наречен мантия под тяхната кора; и двете планети имат желязно ядро. Отчитайки размерът и масата на Меркурий, учените смятат, че ядрото на планетата е около 3/4 от нейният радиус. Земното ядро формира около половината от нейният радиус.

Меркурий е суха и извънредно гореща планета. Слънчевите лъчи са приблизително седем пъти по-силни на Меркурий, в сравнение с тези на Земята. Също така на небето на Меркурий слънцето изглежда около два и половина пъти по-голямо отколкото на Земята.

Меркурий не съдържа достатъчно количество газове в атмосферата си, за да намали количеството на получаваната топлина и светлина от слънцето. Температурата на планетата може да достигне до 450o C през деня. През нощта, температурите могат да спаднат до -170o C. Поради липсата на атмосфера, небето на Меркурий е черно. Вероятно звездите могат да се виждат от повърхността и през деня.

Изследванията на Меркурий, направени със земен радар показват, че кратерите на полюсите на Меркурий съдържат замръзнала вода. Най-дълбоките кратери са постоянно защитени от слънчева светлина, така че температурата никога не се повишава достатъчно, за да разтопи леда.

Меркурий е заобиколен от необикновенно малко количество хелий, водород, кислород и натрий. Тази обвивка от газове е толкова тънка, че най-високото възможно атмосферно налягане на Меркурий би било 0.000000000002 килограма на квадратен сантиметър. Атмосферното налягане на Земята е около 1.03 килограма на квадратен сантиметър.

Растения и животни от Земята не биха оцелели на Меркурий поради липсата на кислород и високата температура. Учените се съмняват на планетата да има каквато и да е форма на живот.

Плътност и тегло
Меркурий

Плътността на Меркурий е малко по-малка от тази на Земята. Планетата е по-малка от Земята и затова има по-малка маса. По-малката маса на Меркурий прави силата на гравитация само 1/3 от земната. Тяло което тежи 100 килограма на Земята, на Меркурий ще тежи само около 38 килограма.

Полети до Меркурий

Изпратеният от САЩ "Mariner 10" е първият апарат достигнал до Меркурий. Дистанционно контролираният полет прави снимки на част от повърхността. Също така открива и магнитното поле на планетата.

Mariner 10

"Mariner 10" е първият апарат изпратен да изучи две планети. Космическата сонда прави снимки и научни измервания на Венера докато пътува към Меркурий. Докато сондата лети близо до Венера, гравитацията на планетата привлича сондата, като я кара да се движи по-бързо. По този начин, "Mariner 10" достига Меркурий за по-малко време и използвайки по-малко гориво, отколкото ако беше изстреляна направо от Земята.

През 2004 г, САЩ изпращат сондата Месенджър до Меркурий. Месенджър е планиран да премине покрай Меркурий два пъти през 2008 г. и веднъж през 2009 г, преди да се установи на орбита около планетата през 2011 г. Сондата ще бъде на орбита около Меркурий една година, картографирайки повърхността на Меркурий и изучавайки неговия състав, вътрешната структура и магнитното поле.

* * * * * *

10 неща които трябва да знаете за Меркурий.

1. Меркурий е най-малката планета в нашата слънчева система - малко по голяма е от нашата Луна.

2. Меркурий е най-близката планета до Слънцето. Тя се намира на разстояние от около 58 млн. км или 0.39 AU.

3. Дълги дни, къси години
Един ден на Меркурий (времето за което част от планетата е осветена от Слънцето) отнема 59 Земни дни. За един пълен цикъл ден-нощ са нужни 175.97 Земни дни. Меркурий прави една пълна обиколка около Слънцето само за 88 Земни дни.

4. Груба повърхност
Меркурий е скалиста планета от земен тип. Меркурий има твърда, осеяна с кратери повърхност, наподобяваща тази на Земната Луна.

5. Тънката атмосфера на Меркурий е съставена предимно от кислород (O2), натрий (Na), водород (Н2), хелий (He) и калий (K).

6. Меркурий няма луни.

7. Меркурий няма пръстени.

8. Сурово място за живот.
Досега няма доказателство за открити форми на живот на Меркурий. През денят температурата достига до 430 C, а през нощта пада до - 180 C. Навярно няма живи организми в тези сурови условия.

9. Голямо Слънце
Ако стоим на повърхността на Меркурий, когато е най-близко до Слънцето, то нашата звезда ще изглежда три пъти по-голяма отколкото гледано от Земята.

10. Роботизирани посещения
Космическият апарат на НАСА Mariner 10 беше първият изпратен да изследва Меркурий. MESSENGER беше първият, който застана на орбита около най-близката планета до Слънцето.


				   Разстояние   Радиус  Маса
			Планета    от Слънцето    km   (kg)  Откривател  Дата
			--------- ---------------- ------ ------- ----------  ----
			Меркурий   57 910 000 km  2439 3.30e23
			Венера    108 200 000 km  6052 4.87e24
			Земя     149 600 000 km  6378 5.98e24
			Марс     227 940 000 km  3397 6.42e23
			Юпитер    778 330 000 km  71492 1.90e27
			Сатурн   1 426 940 000 km  60268 5.69e26
			Уран    2 870 990 000 km  25559 8.69e25  Хершел   1781
			Нептун   4 497 070 000 km  24764 1.02e26  Гейл    1846
			

http://www.nasa.gov